{ "title": "8 Aylık Bebek", "image": "https://www.bebekler.gen.tr/images/8-Aylik-Bebek-12588.jpg", "date": "19.01.2024 04:05:40", "author": "Duygu Çakır", "article": [ { "article": "8 aylık bebek; artık desteksiz oturabilmektedir. Ufak ufak emekleme girişimlerinde bulunabilir. Fakat bazı bebeklerde bu durum biraz daha zaman alabilir. 8 aylık bebek yüzüstü yatırıldığında köprü yapmaya başlar ve önce geri geri emekleme hareketleri yapar. Daha sonra ileri emekleme hareketleri yapmayı öğrenir. 8 aylık bebek eşyalardan tutunup kalkabilir. 8 aylık bebeğe geniş bir alan sağlamak onun daha rahat ve özgürce hareket etmesini sağlar. Bebek bu dönemde yabancıları yadırgar ve hatta bazı durumlarda ağlayabilir. Ayrıca bebeğin güvenli bir ortamda ve tehlikelere maruz kalmadan emekleyeceği ortamı sağlamak gereklidir. Çünkü bu dönem çevresini tanıma ve merak duygusu gelişmektedir ve aşırı hareketlenmektedir. Bu nedenle bebeğin yaşadığı ortamda tehlike yaratacak, kesici, sivri, yanıcı maddeler olmamalıdır. Bebeğin yaşadığı ortam onun konforu ve güvenliğine göre döşenmelidir. Bebek bu dönemde her şeyi ağzına götürebilir, küçük cisimleri yutabilir, burnuna sokabilir. Bu nedenle anne ve babalar çok dikkat etmelidirler. Çoğunlukla 8 aylık bebekte diş çıkarmaya bağlı huzursuzluklar olabilir. Diş çıkarmaya bağlı olarak ağız etrafında birtakım döküntüler, kusma ve isal olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden çocuk hekimine başvurulmasında fayda vardır.

8 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalıdır?

8 aylık bebeklerde beslenme: 8 aylık bebek artık yavaş yavaş tanecikli yiyecekler yemeye başlamıştır. Tanecikli yemeklerin yedirilmesi bebeğin çiğneme yeteneğini geliştirir. Ayrıca ek gıdayla beslenme alışkanlığı kazanmaya başlayan bebeklerde besin alerjisi bu dönemde sık görülmektedir. Artık bebeğin yiyeceklerine biraz daha çeşit eklenmelidir. Sebze pürelerinde ve meyve pürelerinde çeşitler artırılmalıdır. 8. Aydan itibaren bebeğin sebzelerine et konulabilir. Özellikle et protein ve demir açısından zengin bir gıda olduğu için bebeğin gelişimde yarar sağlar. Bebeğin sebze yemeklerine iyi çekilmiş 1 çorba kaşığı kıyma eklemek bebeğin gelişimini olumlu yönde etkiler. Kemik ve et suları her öğünde bebeğe verilmemelidir. Bir günlük yemesi gereken et miktarı 1 çorba kaşığı kadar kıymadır. 8. Aydan itibaren eğer bebekte süt alerjisi yok ise günlük olarak evde yoğurt yapıp yedirmek bebeğin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Sebze yemekleri yanında veya tek başına yoğurt verilebilir. Ayrıca sebze yemekleri yanında biberonla bol su verilmelidir. Bebeğin idrar yapımında, böbreklerin çalışması, bağırsakların çalışması açısından bebeklikten itibaren su içme alışkanlığı kazandırılması gereklidir. Bu dönemde ek gıdaya başlanıldığı için kabızlıklar görülebilir. Bebeğin kabızlığında öğünlerine erik ve kayısı eklenebilir ve sebze pürelerine zeytinyağı konulabilir. 8 aylık bebek muz ve patates ile beslenirse kabızlık gelişebileceğinden bu besinlerin yedirilmesi önerilmez.

Bebeklerin temizliği ve bakımı: Bebekler eğer şartlar uygunsa her gün banyo yaptırılmalıdır. Bebeğin temizliği ve rahatlaması açısından her gün banyo yaptırmak gereklidir. Bebeğin kulaklarına su kaçmasını engellemek için uygun kulak tıkaçları kullanılabilir. Banyo sonrasında uygun bebe yağı ile masaj yapılmalıdır. Ayrıca emeklerken her türlü mikrop ile temas eden bebeklerin elleri sık sık temizlenmelidir. Çünkü ellerini gözlerine devamlı süren bebeğin gözlerinde sulanma, kızarma, çapaklanma meydana gelebilir. Bunun sebebi gözlerin mikrop kapmasıdır. Bu rahatsızlık sonucunda doktora başvurulmalıdır. Gözler bu gibi durumlarda kaynamış suya pamuk batırılarak silinmelidir. Eğer 8 aylık bebekte diş çıkmış ise dişler beslenme sonrasında gazlı bezle temizlenmelidir. Bebeğin odasının ısısı 23 derece olmalıdır.
" } ] }