{ "title": "Bebek", "image": "https://www.bebekler.gen.tr/images/Bebek-89739.jpg", "date": "19.01.2024 17:22:01", "author": "Murtaza Tanış", "article": [ { "article": "Bebek, yeni doğmuş insan demektir. Bebek oluşu birtakım evrelerden geçmektedir. İnsanlık neslinin devam edebilmesi için evlilikler yaşanır. Evliliklerden sonra yakınlaşmalar sonucunda bebek yapma temelleri atılır. Bunu yapılması için kişinin ergenlik çağına girmesi gerekir. Hem erkek hem de kadınlar için geçerli bir durumdur. Bebek doğumu, bakımı, gelişim anneler için çok zor bir süreçtir. Bu süreçte babalar da yardım ederse bebek bakımı çok kolaylaşır. Bebek iki şekilde oluşmaktadır. Biri normal olarak doğal birleşme sonucunda, diğeri ise son gelişen teknoloji ile tüp bebek uygulaması çıkmıştır. Tüp bebek anne ya da baba olamayan bireyler için umut ışığı olmuştur. Genel olarak bebeğin doğumu, gelişim evresini, bakımını, eğitimini anlatmaya çalışacağız.

Bebek oluşum evreleri

Cinsel ilişki olayında neler olur?

Cinsel ilişki bir orgazm değil aynı zamanda birçok biyolojik fonksiyonun ifade etmektedir. Bu süreç içerisinde spermler yumurtalığa doğru istikamet alır. Özellikle cinsel ilişkiye giren çiftlerin seks anında ne tür pozisyonda yapmak istedikleri kendileri de merak etmektedir. Ama pozisyon ne tür olursa olsun hiç fark etmiyor sadece bu konuda Uzman olan kişilerin çiftlerin yüzleri birbirine bakacak şekilde ideal olduğunu söylerler. Çünkü bu tür pozisyonlarda en derin giriş sağlanmaktadır.

Sperm nasıl oluşur?

Bayanların vücutlarında belirli bir dönemde bir olgunlaşma yaşanır. Ama erkeklerde neredeyse her gün milyonlarca sperm hücresi üretilir. Sperm üretimi testiste yani erkeği yumurtalıklarında başlar. Testisler sıcağa karşı çok duyarlıdır. Sağlıklı sperm 34 derecede oluşmaktadır. Yani Y kromozomlu sperm erkek çocuğu, X kromozomunu sperm ise kız çocuğu olmasını sağlar.

Bebek nasıl oluşur?

Hamilelik dönemi, öncelikli olarak yumurtalıklarda başlar ve rahimde bulunan 2 küçük yumurta rahim kenarlarına doğru yerleşmektedir. Bu yumurtalar, doğum zamanından itibaren vücutta bulunan yumurtalarla kaplanmaktadır. Bu yumurtalar çok büyüdüğü zaman ölür. Yani doğurganlık evresinde tahmini olarak 400 tane yumurta kaybedilir. Bu evre ergenlik döneminden başlayıp menopoz yani adet dönemine kadar devam etmektedir. Özellikle adet döneminin ortalarında 1 ya da 3 tane yumurta, yumurtalıklarda olgunlaşmaktadır. En olgun yumurta, yumurtalıklardan rahme doğru ulaşmak üzerine bırakılmaktadır. Bu da adet döneminin 12 ve 15. Günleri arasında gerçekleşmektedir. Yumurtalar 12-24 saate kadar canlı kalır bebek yapmak isteyen çiftlerde ise bu dönemde yumurtaların sperm ile buluşması gerekir. Sağlıklı sperm ile buluşan yumurta, beraberinde hamileliği de getirir. Aksi durumda ise hamilelik gerçekleşmez.

Bebek nasıl emzirilir?

Doğumdan sonra anneye büyük görevler düşmektedir. Bu görevlerden en önemlisi bebeğini emzirmesidir. Özellikle bebek yeni doğunca annelerin emzirme konusunda heyecanları ve bu konuda tecrübesizlikleri göze çarpar. Bunun için bebeklerinin yeteri kadar besleyip ve gelişmesine yardımcı olabilmek için doğru zamanda doğru şekilde emzirmek çok önemlidir.

Bebek emzirirken dikkat edilecek hususlar
Bebeğin diş çıkarması

Bebeğin diş çıkarma süreci daha anne karnındayken başlamaktadır. Yani bebeğin anne karnındayken süt dişlerine dönüşecek olan diş kökleri gelişim gösterir. Tahmini olarak bebekler 6 ile 8 ay arasında diş çıkarmaktadırlar. Fakat her şeyde olduğu gibi bebeklerde diş çıkarma farklılık gösterebilir. Bu yüzden bazı bebekler 4-5 aylıkken diş çıkarırken, bazıları ise bir yıl ve daha uzun süre içerisinde de diş çıkarabiliyor. Tabii bu durum daha çok genetikseldir. Bebeğin diş çıkarma evresinde sürekli ağlayabilir. Bu yüzden telaş yapmamak gerekir.
" } ] }