{ "title": "Bebeklerde Baş Çevresi", "image": "https://www.bebekler.gen.tr/images/Bebeklerde-Bas-Cevresi-15291.jpg", "date": "19.01.2024 13:15:00", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "Bebeklerde baş çevresi; normal doğumu kolaylaştırması açısından anne karnında bebek kafatası gelişimini tamamlamaz. Doğum sırasında kemikler arasındaki yumuşak dokular iç içe geçer ve normal doğum gerçekleşir. Kafatası doğum sonrası normal duruma döner. Bebeklerde baş çevresi doğumuyla birlikte ölçülmeye başlar. Miadında doğan bebek ortalama olarak 35 cm'lik bir ölçüyle doğar. Fakat bebeğin doğum haftasına göre bu 33-37 arasında olabilir. Hemen hemen bebeğin baş çevresi bir yaşına kadar düzenli ölçülür. Baş çevresi mezura ile ölçülür ve bıngıldaklar kontrol edilir. Birlikte değerlendirilir. Bebek başında fontanel dediğimiz halk arasında bıngıldak denilen iki yumuşak doku ile doğar.

Bunlar;
Ön bıngıldak; bebeğin iki alın arasında bulunan yumuşak dokusudur. En geç 18. Ayına kadar kapanması gerekir. Yaklaşık olarak 0.5-3,5 cm arasında bir büyüklüğü vardır. Bu bıngıldağın erken ya da geç kapanması bebeğin baş çevresini belirler. Üç aydan önce kesinlikle kapanmaması gerekmektedir. Her ay düzenli periyotlar ile baş çevresi ve bıngıldak ölçümü sağlık personeli tarafından yapılır. Ön fontanelin zamanın da kapanması bebeğin beyin gelişimi için gereklidir.

Arka bıngıldak; bebeğin doğumundan sonraki ilk iki ayda kapanır. Ölçümü pek yapılmaz.

Bebeklerde baş çevresi ölçümü

Bebek sakin iken dik pozisyonda mezura yardımıyla alnın tam ortasına gelecek şekilde sarılarak ölçülür.

Bebeklerde baş çevresi gelişimi

Bebeğim boyu, kilosu kadar baş çevresi de gelişimi açısından önemlidir. Çünkü bebekte baş büyümesinin eksik ya da fazla olması durumunda direkt olarak beyin etkilenmektedir. Genellikle bebeklerde baş çevresi her ay 2 cm'ye kadar büyür. Her ay düzenli olarak gideceğiniz doktorunuz ölçecektir. Bebeğin ayına göre değerlendirilmesi yapılır. Genel olarak bebeklerde 13. Ayda baş çevresi olması gereken boyuta gelir. Çünkü ön fontanel bu ayda tamamen kapanmış olur. Erkek bebekler ile kız bebeklerin baş çevresi farklı değerlendirilir.

Baş çevresinin değerlendirilmesinin önemi

Bebeğiniz baş çevresi ölçüm sonuçları birkaç hastalığın habercisi olabilir. Baş çevresinin büyük olması makrosefali; küçük olması ise mikrosefaliye neden olur. Bu yüzden çok sıkı takip edilmesinde fayda vardır.

Makrosefali; beyin etrafında fazla sıvını birikmesidir. Buda bebeğin beyin gelişimini etkiler ve nörolojik sıkıntılar yaratabilir. Sıkı takip isteyen bir bulgudur.

Mikrosefali; beynin yerinin daralmasına bağlı gelişememesidir. Bıngıldağın erken kapanmasından dolayı olmaktadır. Cerrahi yöntem ile tedavi gerektirir.
" } ] }