{ "title": "Bebeklerde Göz Çapaklanması", "image": "https://www.bebekler.gen.tr/images/Bebeklerde-Goz-Capaklanmasi-61426.jpg", "date": "21.01.2024 01:21:51", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Bebeklerde göz çapaklanması, çoğunlukla yeni doğan bebeklerde görülen göz çapaklanması, sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Daha çok sezaryen doğum ile dünyaya gelen bebek gurubunda rastlanmaktadır. Bebeklerde göz çapaklanması ile birlikte; göz çevresinde kızarıklık, kaşıntı, sulanma ve şişlik gibi farklı komplikasyonlar da meydana gelebilir. Çünkü; göz çapaklanmasına neden olan rahatsızlıkların birçoğu, beraberinde bu tür belirtileri de getirebilir. Gözleri çapaklanan bebeğiniz, bilhassa uyku sonrası çaapaklanmanın etkisi ile göz kapakları birbirine yapışır ve gözlerini açmakta güçlük çeker.

Bağışıklık sistemi henüz gelişmediği için, bebeklerde göz çapaklanmasının normal bir durum olduğunu belirten uzmanlar; ebeveyinlerin bu konuda paniğe kapılmamaları gerektiğini belirtirken, uzun zaman süren göz çapaklanmaları için de dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulunmaktadırlar. Bazen kendiliğinden geçebilirken, bazen de sadece göz çevresine uygulanacak minik masajlarla bile ortadan kalkabilir. Fakat az önce de belirtiğimiz gibi, uzun zaman devam eden ve ileri boyutta rahatsızlık veren bebeklerde göz çapaklanması durumunda mutlak bir hekime başvurulmalıdır. Çünkü tedavi edilmediği takdirde, daha önemli rahatsızlıklara neden olabilir. Hatta kalıcı göz kaybı bile yaşanması söz konusudur. Zira göz, herkes için en hassas organlardan birisidir.

Bebeklerde göz çapaklanması neden olur?

Özellikle göz yaşı kanalının tıkanıklığı söz konusu olduğu durumlarda, bebeklerde göz çapaklanması meydana gelebilir. Çünkü; göz yaşı; gözün çukurunu ıslatarak daha rahat hareket etmesini sağlayan ve oradan burun kanalına akan akıntıdır. Ancak göz yaşı kanalının tıkalı olması halinde, burun kanalına gidemeyen göz yaşı, orada birikir ve sonuç olarak çapaklanma problemine yol açar. Göz kanalları henüz çok küçük olduğundan, bebeklerde göz çapaklanmasına neden olan en birinci etkendir bu. Bunun yanı sıra; göz nezlesi, sinüzit, alerji, göz iltihabı ve üst solunum yolları enfeksiyonu gibi çeşitli rahatsızlıklar sebebi ile de bebeklerde göz çapaklanması görülebilir.

Bebeklerde göz çapaklanması tedavisi nasıl yapılır?

Bebeklerde göz çapaklanması, genellikle 6. Aydan itibaren kendiliğinden geçebilir. Fakat düzelmeyen göz çapaklanmalarında, altta yatan etkenlere bağlı olarak tedavi yolu seçilebilir. Enfeksiyon veya mikrop kökenli göz çapaklanmaları için, antibiyotiğe başlanabilir. Ayrıca bebeklerde göz çapaklanması bulaşıcı olabileceğinden bu yönde bir tedbir almanızda yarar vardır. İlaç tedavisine ek olarak; gözün burun yanında bulunan göz yaşı kanalına, parmak uçlarıyla hafif hareketlerde masaj yapılması bebeklerde göz çapaklanmasının düzelmesine yardımcı olur. Göz yaşı kanalına uygulanan bu biçimdeki nazik baskılar, kanalın açılmasına katkıda bulunur. Bu yöntemi doktorunuz da tavsiye edecektir.

Çapaklanan gözün temizlenmesi de ayrıca önem taşımaktadır. Bu yüzden; yumuşak ve temiz bir bezi ılık su ile ıslatıp, göz çevresindeki akıntı ve kalıntıları güzelce temizleyiniz. Böylece bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olursunuz. Herşeye rağmen inatla geçmeyen, bebeklerde göz çapaklanması nadiren de olsa minik bir operasyon uygulaması gerekebilir. Bu şekilde tıkalı olan göz yaşı kanalının açılması sağlanır.
" } ] }